Bouw duurzaam droomhuis doet beroep op creativiteit

'Kopers worden niet in diepe gegooid' Het idee van het pionieren in IJmuiden is dat geïnteresseerden de ruimte krijgen zelf een huis te bouwen op aangewezen kavels die te koop worden aangeboden'' vertelt wethouder Sebastian Dinjens (RO). Het is de tweede keer dat er kavels beschikbaar worden gesteld.

De eerste fase verliep in maart 2016 en was een groot succes. Inmiddels is het eerste huis af. Ook nu is er interesse voor de beschikbaar gestelde kavels in De Lagersstraat en Van Diepenstraat. Met dit project wil Dinjens mensen de kans geven hun droomhuis te bouwen. Hij vindt het belangrijk dat dit duurzaam gebeurt. ''Door middel van een duurzaamheidsnorm willen we voorkomen dat er huizen komen te staan die veel energie gaan verbruiken.'' Hoe de norm behaald wordt is aan de kopers; er zijn diverse opties. Bij pioniers binnen het eerste project leidde dit soms tot zeer creatieve oplossingen.

De kopers moeten ervoor zorgen dat de huizen duurzaam worden gebouwd. Wethouder Dinjens noemt een voorbeeld van de eerste periode: ''Kopers hadden een relatief dik dak gebouwd om zo meer warmte binnen te houden.''

De kopers zullen niet in het diepe gegooid worden. Zo zal er een aanspreekpunt komen in de vorm van een 'koperscoach' waar de kopers terecht kunnen met hun vragen. Die zijn er volop: hoe vind je bijvoorbeeld een goede balans tussen duurzaamheid, kosten en specifieke woonwensen.

Daarbij wordt er met dit project niet gefocust op een specifieke doelgroep. ''We willen in elke buurt zoveel mogelijk variatie van bewoners." Er is gezocht naar woonwijken waar dit gestimuleerd kan worden. Hieruit zijn 17 kavels aan de Van Diepenstraat in Velsen-Noord en 14 kavels aan de Lagersstraat in IJmuiden voortgekomen en beschikbaar gesteld.

De verkoop van deze bouwgrond zal naar verwachting starten in het vierde kwartaal van 2019. De prijzen van deze kavels zijn nog niet bekend en zullen na verloop van tijd besloten worden. Waar het bij het eerste pionier project ging om het systeem wie het eerst komt, wie het eerst maalt, zal het dit keer met een loting gaan. "Dit zorgt voor gelijke kansen voor iedereen.''

Voor het verwezenlijken van de tweede fase van dit project is een wijziging nodig in het bestemmingsplan van de gemeente. Hier zal de gemeenteraad in het derde kwartaal van 2019 een besluit in maken. Ook omwonenden zullen bij de besluitvorming worden betrokken. Zij zullen op de hoogte gehouden worden van het project en zij zullen ruimte krijgen om hun mening te geven.

 

BRON: Marein van den Heuvel voor Nieuwsbladijmuiden.nl